Weyler förlag
  • Hem
  • Böcker
  • Författare
  • Press
  • Om oss
  • Kontakt
Omslag: Miroslav Sokcic
146 sidor

Inbunden
ISBN: 9789187347641
Utkom i augusti 2014

Pocket
ISBN: 9789187347931
Utkom i september 2015

E-bok
ISBN: 9789187347788
Utkom i augusti 2014
Pressmaterial:
Vasakärven och järnröret – Om den långa bruna skuggan från Lund

PER SVENSSON

I år är det exakt 75 år sedan studenterna i Lund röstade igenom en resolution i protest mot att ett tiotal tyska judiska läkare eventuellt skulle få möjlighet att leva och arbeta i Sverige. Nästan en tredjedel av alla studenter vid Lunds universitet hade aktivt, och med delvis rasbiologiska argument, sagt nej till att släppa in judiska akademiker i Sverige – fyra månader efter Kristallnatten.

Detta är utgångspunkten för Per Svenssons skildring av Lunds bruna historia. Han beskriver vad det blev av de ledande nazisterna och nazistsympatisörerna – professorer, överläkare och justitieråd, bl a. Att vara ”nationellt sinnad” och att som studenterna i Lund 1939 ”framhålla, att en invandring som medför att främmande raselement upptas i vårt folk, framstår som skadlig och inför framtiden oförsvarbar” är att bära och bäras fram av en tradition. Därför följer Per Svensson den bruna skuggan från trettiotalets män fram till det gäng studenter som på 90-talet träffades på Lunds universitet och så småningom tog makten i Sverigedemokraterna, dvs Jimmie Åkesson och hans vänner.

Denna hyllade bok som gjort Per Svensson till en av de största auktoriteterna inom området utkom i pocket i september 2015, med nya analyser om vad som hände sedan. Vad är Sverigedemokraterna för parti och vad är egentligen dess kärna? Återigen går Per bakåt i historien för att fördjupa versionen av vad som egentligen hände efter valet. Hur fick partiet en maktposition och hur kunde det bli Sveriges tredje största parti?

RELATERADE NYHETER:
Per Svensson hedersdoktor på Malmö högskola
20 oktober 2014

AV SAMMA FÖRFATTARE:
Frihet, jämlikhet, reformation!
Bildningen på barrikaden
Malmö – världens svenskaste stad
topp
Kalendarium
För tillfället finns inga inbokade arrangemang knutna till den här boken.

Följ förlaget på Instagram:
@weylerforlag