Hur vet en gök att den är gök? När infaller starens tid? Borde inte IKEA tacka taltrasten för spånskivan och vad visste egentligen Linné om fåglar?
Frågor, frågor och de får alla sina svar och mer ändå i en ny bok, resultatet av ett unikt samarbete mellan författaren och hobbyornitologen Tomas Bannerhed och Brutus Östling, Sverige kanske främste fågelfotograf. Det de har gemensamt är att de, var och en på sitt sätt, är genuina berättare. Brutus fångar inte bara fåglarna med sin kamera, hans bilder visar på ett märkvärdigt och mycket personligt sätt hur fåglarna gör. Tomas Bannerhed kryssar inte bara för de arter han får syn på och beskriver deras fjäderdräkter och läten, han vet något om fåglarnas plats i våra liv. För första gången förs dessa både fågelmänniskors arbeten samman i en gemansam volym.
Tomas Bannerhed debuterade 2011 med romanen Korparna som gav honom Augustpriset samma år. Där skildrar han en ung pojke som för att undkomma slitet på släktens bondgård tar sin tillflykt till fåglarna och deras värld. För att kunna skildra pojkens besatthet av fåglar blev Tomas Bannerhed själv ornitolog.
Brutus Östling var länge känd som förläggare innan han fick ett dundrande genombrott som fågelfotograf med praktverket Mellan vingspetsarna. Han har därefter gett ut ytterligare åtta fotoböcker av vilka flera blivit storsäljare, de senaste är Under asfalten vilar en strand om albatrosserna på Midway och Konsten att fotografera fåglar och andra djur. Boken Pingvinliv nominerades till Augustpriset 2006, och med boken Att överleva dagen vann Brutus Östling samma pris 2009.