Tomas Bannerhed växte upp i småländska Uråsa och bor sedan mitten av 1990-talet i Stockholm. Han är fil kand i medie- och kommunikationsvetenskap, statsvetenskap och sociologi och har arbetat som universitetslärare, utredare och redaktör.
Hans skönlitterära debut Korparna utkom 2011 och tilldelades bland annat Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris. Romanen skildrar livet i en småbrukarfamilj under ett år i slutet av 1970-talet. Faderns psykiska problem blir alltmer akuta och sonen Klas, själv sängvätare, plågas av skuld för att han inte förmår hjälpa sin far och inte kommer att ta över gården Undantaget som gått i arv i flera generationer. Han flyr till fåglarnas värld och hoppas att den inflyttade storstadsflickan Veronika ska ta honom med till ett annat liv.
Motiveringen till Augustpriset för årets bästa svenska skönlitterära bok löd: ”På Undantaget kommer ingen undan sin natur. Vare sig det rör sig om jorden eller genetiken. Det handlar om far och son, om arv och miljö, om fåglar och frihetslängtan. Korparna är en klassisk utvecklingsroman, stadigt rotad i den svenska litteraturtraditionen. Men framför allt är den en roman om naturen i betraktarens öga. Och genom den unge Klas klara blick får vi se den återfödas i all sin obönhörliga storslagenhet: dödlig och frodig, sällsam och magisk. Tomas Bannerhed plöjer helt nya fåror i ordbruket. Vi kan inte annat än förundras över denna rikedom: från rönnbärens färg till rördrommens flykt.”
Tomas Bannerhed fick även Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2011, Stora Läsarpriset 2012 och Linnépriset 2014 samt nominerades som ende svenske författare till The Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannien 2015.
Romanen har översatts till bulgariska, danska, engelska, estniska, franska, holländska, norska, turkiska och tyska och har också blivit långfilm i regi av Jens Assur. Filmen hade världspremiär på festivalen i Toronto i september 2017 och svensk biopremiär månaden efter.
Hösten 2015 gav han ut naturprosaboken I starens tid, med bilder av Brutus Östling, och tre år senare utkom romanen Lugnet, en berättelse om ensamhet, skuld och begär i millennieskiftets Stockholm, som nominerades till Sveriges Radios romanpris.
Tomas Bannerheds senaste böcker är En vacker dag från 2021, en skildring av en lång dag i maj på Lovö i Mälaren, från taltrastens första strofer i ottan till morkullans skugglika flykt i skymningen, och Hemma vid myren, som utkom hösten 2023 och samlar ett femtiotal texter om naturen i våra liv. Båda dessa böcker är rikligt illustrerade av konstnären Mattias Bäcklin.
Tomas Bannerhed har också gjort fem säsonger av den uppmärksammade radioserien ”Bannerheds bevingade vänner” i P1.